ONGI ETORRI!

kaixo lagunok!

Hasi naizen blog berri honen gaia jolasak izango dira. Bertan jolasen inguruko esparru ezberdinak aztertuko ditut, gure bizitzan eta garapenean garrantzitsuak baitira.

Jolasak bizitzaren alderdi guztiekin lotuta daudela erakustea izango da blog honen helbura.

Beraz, jolasei buruzko gauza guztiak ezagutzeko grina baduzu, hau da zure blog-a!



ONGI ETORRIAK!!!!!!





2013-05-01

DEPOSITUEN ZONA


300.000 litroko edukiera du, deposituetako batzuk 10.000 litrokoak dira eta besteak 5.000 litrokoak.
Hemen mostoa fermentatu egiten da eta ardo bihurtu. Fermentazioa erreakzio kimiko bat da, mostoa glukosa asko daukan likidoa da, horri legamia gehitzen badiogu, legamiak egiten duena zera da, glukosa jan eta beste substantzia batzuetan eraldatu, hau da, beroa eta karbono dioxidoa (guk arnasketan egiten dugun moduan, oxigenoa jaso eta karbono dioxidoan eraldatzen baitugu). Horrela, ardoa sortuz.
Likidoa 18ºtan mantendu behar da eta 6 egun inguruz egotan da bertan.
Prozesu hau duela 100 urte ezagutu zen lehen aldiz, Pasteur-ek argitu zuenean.
Karbono dioxidoa dagoen zona bat izanik, arriskutsua da. Beste herrialdeetan urtero gertatzen dira istripuak eta batzuetan baita heriotzak ere. Hau saihesteko, hemen arnasbideak daude instalatuta. Eta lanean ari direnean, orduro 15 minutuz jartzen dira martxan karbono dioxidoa kanpora dezaten. 
Iraganean, ez zegoen gaur egungo baliabiderik. Beraz, karbono dioxidoaren kontua kontrolatzeko kandelak edota txoriak erabiltzen ziren. Kandela bat sartu eta hau itzaltzen bazen, edo txoriaren kasuan hil egiten bazen, arriskua adierazten zuen.


No hay comentarios: